Haber

Hükümetler yapay zeka risklerine karşı yeni düzenleme istiyor

SEVGİ CEREN GÖKKOYUN/BAHATTİN GÖNÜLTAŞ – Dijital ekonominin en değerli unsurlarından biri haline gelen yapay zekanın düzenlenmesine ilişkin tartışmalar, “yanlış bilgi ve mesleklerin yok edilmesi” gibi toplumsal risklere ilişkin kaygıların ivme kazanmasıyla birlikte küresel ölçekte artıyor.

Yapay zekanın güvenlik, verimlilik, ekonomik ve sosyal hedeflerin gerçekleştirilmesi için sunduğu potansiyel, günümüzde dijital ekonominin en değerli unsurlarından biri haline gelirken, yapay zekanın yararları ve zararları konusundaki tartışmalar giderek ağırlaşıyor.

Yapay zeka, tüm ekonomi ve insanlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra, kontrolsüz uygulamalar sonucunda ortaya çıkması beklenen risklere karşı önemli endişelere yol açarken, inandırıcı insan gibi içerikler üretebilen üretken yapay zekanın hızla gelişmesi, metinler ve fotoğraflar gibi, son aylarda bazı etikçiler tarafından endişeyle karşılandı.

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, üretken yapay zekayı içeren “varoluşsal risk” olasılığını 16 Mayıs’ta ABD Senatosuna sunarken, San Francisco merkezli Yapay Zeka Güvenliği Merkezi (CAIS) 30 Mayıs’ta duyurdu. yapay zeka, insanlık için oluşturduğu tehlikeler konusunda uyardı. CAIS, AI kaynaklı yok olma riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiğini bildirdi.

Son derece yetenekli yeni nesil yapay zeka chatbotlarının yükselişe geçmesiyle birlikte yapay zeka sistemlerinin insanları zekalarıyla alt ettiği ve çılgınca çalıştığı endişeleri gündeme gelirken, yapay zeka bağlantılı çipler üreten Nvidia’nın piyasa değerinin düşmesi dikkat çekti. , 1 trilyon dolara ulaştı.

Öğrencilerden bankalara kadar herkes hızla büyüyen bu teknolojiden yararlanmanın yollarını ararken, zımniliğe, telif hakkı ihlaline, mevcut işletmelerin aksamasına, ayrımcılığa ve daha fazlasına yanıt olarak düzenleme daveti de öyle.

Uzmanlardan “sorumlu ve etik” AI geliştirmeye vurgu

Gelecekte yapay zekanın kontrol altında tutulup tutulamayacağı ve insanın adına karar veren yapay zeka teknolojilerinin etik maliyetleri dışında doğrudan bir tehdit olup olmayacağı tartışmaları sürerken, bu teknoloji chatbotlar aracılığıyla her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. , otonom araçlar ve sesli komutlarla çalışan dijital asistanlar.

Microsoft merkezli OpenAI’nin ChatGPT’si, Google’ın ana şirketi Alphabet’in “Bard” adlı yeni teknolojisi ve son olarak Elon Musk tarafından lanse edileceği duyurulan “TruthGPT” platformu, üretken yapay zeka yarışındaki rekabetin boyutunu gözler önüne seriyor.

Yapay zeka alanındaki gelişmeler hızlanırken, bazı ülkelerin bu teknolojinin kullanımına yönelik düzenlemeleri dikkat çekiyor. Bazı hükümetler yapay zeka araçlarını düzenlemek için uzman ve kamuoyu ararken, diğerleri yasal düzenlemeye hazırlanıyor.

Yapay zekayı düzenlemenin hem artıları hem de eksileri olduğunu belirten uzmanlar, mevzuatın etik uygulamalar, bilgi güvenliği ve tüketici hakları için bir çerçeve sağlayabileceğini ancak inovasyonu engelleyebileceğini ve ilerlemeyi yavaşlatabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, yapay zeka teknolojisinin sorumlu ve etik bir şekilde geliştirilmesini ve kullanılmasını sağlamak için düzenleme ve inovasyon arasında istikrar bulmanın çok önemli olduğunu söylüyor.

Düzenlemeler için girdi toplama

Avustralya’da hükümet, yapay zeka konusunda sonraki adımları düşünürken aynı zamanda ülkenin ana bilimsel danışma organından bu teknolojinin güvenli ve sorumlu kullanımının nasıl destekleneceği konusunda tavsiye istiyor.

İrlanda’da düzenleyiciler, üretken yapay zekanın düzenlenmesi gerektiğinden düzenleme için girdi toplamaya devam ediyor, ancak yönetim organlarının yasaklara acele etmeden önce bunu nasıl düzgün bir şekilde yapacaklarını bulması gerekiyor.

Birleşik Krallık’ta, yapay zekayı kapsayan yeni yönergeler hazırlamakla görevli hükümet yetkilisi, teknolojinin anlaşılmasını geliştirmek için enstitülerin yanı sıra diğer yasal ve akademik organlarla istişarelerde bulunuyor.

Ülke, yapay zekanın tüketiciler, işletmeler ve ekonomi üzerindeki etkisini ve rekabet düzenleyicisinin yeni kontrollere ihtiyaç duyup duymadığını incelerken, yapay zekayı yönetme sorumluluğunu oluşturmak yerine insan hakları, sağlık ve güvenlik ve rekabet düzenleyicileri arasında bölmeyi planlıyor. yeni bir vücut

AB yasa tasarısının oylanması bekleniyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager geçen hafta, Amerika Birleşik Devletleri ve ABD’nin yapay zeka endüstrisini, sorumlu yapay zekaya ihtiyaç duyan yeni yasalar geliştirildikçe güvenlik önlemleri sağlamaya zorlaması gerektiğini ve bir taslak yapay zeka kodu geliştireceğini söyledi. önümüzdeki haftalarda yapılacak.

Avrupa Tüketici Örgütü, ChatGPT ve diğer yapay zeka sohbet botları hakkındaki yaygaraya katılarak tüketici savunucusu kuruluşları teknolojiyi ve bireylere olası zararları araştırmaya çağırdı.

AB’de üretken yapay zekayı engellemeye yönelik daha katı kurallar taslağı Mayıs ayında kabul edilirken, Avrupa Parlamentosu’nun kelime taslağının bu ay oylanması bekleniyor.

Taslak, AI için dört risk seviyesi sunar: minimum risk, sınırlı risk, yüksek risk ve kabul edilemez risk.

Üretken yapay zekanın ulaşım, işe alma ve sağlık robotları gibi kritik altyapılarda kullanılması yüksek risk olarak gösterilirken, sosyal derecelendirmeler ve vatandaşların güvenlik ve haklarına açık bir tehdit oluşturan tüm yapay zeka sistemleri kabul edilemez riskin ortasında. .

Fransa, ChatGPT’nin gizlilik kurallarını ihlal ettiği şüphesiyle İtalya’da geçici olarak yasaklanmasının ardından ChatGPT ile ilgili birkaç şikayeti araştırırken, Fransa Ulusal Meclisi, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında sivil haklar gruplarından gelen uyarıları dikkate almayarak Mart ayında yapay zeka video gözetiminin kullanılmasını onayladı.

İtalya’da yapay zeka platformlarının gözden geçirilmesi ve bu alanda uzman istihdam edilmesi planlanıyor.

ABD yapay zekanın tehlikelerini kontrol altına almaya çalışıyor

ABD Federal Ticaret Komisyonu geçen ay yapay zekanın bazı tehlikelerini kontrol altına almak için mevcut yasaları kullanmaya kararlı olduğunu duyurdu.

Senatör Michael Bennet tarafından Kongre’ye, Amerika Birleşik Devletleri’nin yapay politikalarına bakmak ve mahremiyete, sivil özgürlüklere ve yargı sürecine yönelik tehditlerin en iyi nasıl azaltılacağını belirlemek üzere bir görev gücü oluşturmak için bir yasa tasarısı sunuldu.

ABD hükümeti ayrıca, AI sistemleri için potansiyel hesap verebilirlik önlemleri hakkında kamuoyuna danışmak istediğini belirtti.

G7 dijital bakanları Nisan ayında ülkelerinin yapay zeka konusunda riske dayalı düzenlemeyi benimsemesi gerektiğini söylerken, geçen ay Japonya’nın Hiroşima kentinde toplanan G7 liderleri, yapay zeka ve sürükleyici teknolojilerin gözetim ihtiyacını kabul ettiler.

Çin’deki yapay zeka şirketlerine destek

İsrail, yenilik ve insan haklarının korunması ve sivil güvenlik önlemleri arasında bir gerçeklik dengesi kurmak için bir yılı aşkın süredir yapay zeka düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Geçen yıl yapay zeka politikası hazırlayan ülkede, nihai bir karar verilmeden önce geri bildirimler toplanıyor.

Çin, firmaların halka arzlarını başlatmadan önce yetkililere güvenlik değerlendirmeleri sunmalarını gerektirdiğini söyleyerek üretken AI hizmetlerini yönetmek için taslak önlemler açıkladı. Ülkenin ekonomi ve bilgi teknolojisi ofisi Şubat ayında ChatGPT’ye meydan okuyabilecek AI modelleri oluşturmada önde gelen işletmeleri destekleyeceğini söyledi.

Japonya’nın zımni ajansı, OpenAI’yi insanların rızası olmadan hassas verileri toplamaması ve topladığı hassas verileri en aza indirmesi konusunda uyarsa da, endişelerin artması durumunda daha fazla önlem alabileceğini belirtiyor.

türkiye

Türkiye’de 2021-2025 yıllarını kapsayan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nde, idari ve yasal düzenlemelerin yapay zeka kaynaklı sosyo-ekonomik dönüşüm ile uyumunun sağlanması ve olası sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla araştırma yapılması konusu da yer almaktadır. peşin.

Yapay zeka uygulamalarının etik ve jenerik boyutlarını ele alan faaliyetlerin yürütülmesi ve bu alanda uluslararası alanda yapılan çalışmaların takip edilmesi stratejinin değerli konularından birini oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu